NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida!

| 24. Septembra 2012.
15:25
Kalesija Online

Na skupu SNSD-a u Srebrenici Milorad Dodik je ponovo uvrijedio žrtve masovnog pokolja tvrdeći sa govorničke bine kako u ovom gradu se nije desio genocid.

– O Srebrenici se sve vrijeme pokušavalo da pravi loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja ovdje tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida! Postojao je plan po kojem su određeni stranci i bošnjački političari htjeli da nam nametnu krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili. Cilj je bio jasan, kako će opstati Republika Srpska ako je nastala na genocidu, rekao je predsjenik manjeg bh. entiteta sinoć u Srebrenici.

Dodik je, također, govorio kako RS u rusiji ima dobrog prijatelja, te da u Evropsku uniju “neće ako se to moralo pod svaku cijenu. I o ulasku u NATO sličnog je mišljenja.

– Nećemo u NATO bez Srbije, jer tada bi ovdje naDrini bila granica, rekao dodik cijelo vrijeme negirajući postojanje Bosne i Hercegovine, dok je entitet stavljao u kontekst države.

– Do našeg dolaska na vlast (SNSD op.a) bošnjački političari iz Sarajeva tražili su ukidanje Republike Srpske. Mi smo rekli da treba ukinuti BiH.

Iako se radilo o skupu za nadolazeće lokalne izbore, Dodik se dotakao i Turske, dok su investicije i načini kako poboljšati život građana općine Srebrenica ostali po strani.

– Nećemo dozvoliti da nam nameću bilo kakvu vezu sa Turskom, jer je ja je volim, isto kao što Bošnjaci ne vle Srbiju. Mi tu ljubav ne namećemo kao što oni pokušavaju nama. RS ima svoju jasnu poziciju i podršku Rusije, Izraela i drugih značajnih međunarodnih faktora.

Podsjećanja radi, Dodiku ovo nije prvi put da negira postojanje genocida u Srebrenici, iako je to potvrdio i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Pitanje je samo, dali će i ovaj njegov istup proći bez odgovarajuće međunarodne reakcije kao što je to do sada bio slučaj.

Izvro: avaz.ba

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme