NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Facebook prati vaš chat

... | 13. Jula 2012.
13:44
Kalesija Online

Facebook i druge društvene mreže nadziru chatove korisnika zbog mogućih kriminalnih aktivnosti, te obavještavaju policiju u slučaju pojave bilo kakvog sumnjivog ponašanja.
Proces “skeniranja” počinje uz softver koji nadzire chatove i traži riječi ili fraze koje bi mogle biti sumnjive, kao što su razmjene osobnih podataka ili vulgarno ophođenje, piše Mashable.

Softver veću pozornost obraća na razgovore između korisnika koji nemaju dobro uspostavljene veze na društvenim mrežama i čiji profili ukazuju da nešto može biti sumnjivo, kao primjerice velika razlika u godinama korisnika koji sudjeluju u chatu.

Program za skeniranje je i “pametan”. On pamti određene fraze koje je izdvojio u prethodnim chatovima u kojima su sudjelovali kriminalci, uključujući i seksualne predatore.

Ako softver za skeniranje neki chat označi sumnjivim, on će o tome obavijestiti zaposlenika Facebooka zaduženog za sigurnost, koji će potom odlučiti treba li o tome obavijestiti policiju.

Na taj način – ako se većina skeniranih chatova drži podalje od očiju Facebookovih zaposlenika, koji onda ne mogu njuškati po privatnim razgovorima – Facebook izbjegava kritiku da krši privatnost korisnika, a o čemu se u posljednjih nekoliko mjeseci dosta raspravljalo. Ipak, pitanje jesu li skenirani chatovi pohranjeni ili trajno izbrisani, zasad ostaje nepoznato.

Novi detalji o Facebookovom sistemu nadzora dolaze iz intervjua koji je šef Facebooka zadužen za sigurnosna pitanja Joe Sullivan dao Reutersu.

Barem jedan seksualni predator izveden je na sud, a to je zasluga skeniranja Facebookova chata, navodi Reuters.

Upitan za komentar, Facebook je samo ponovio ono što je Sullivan već rekao za Reuters: “U kompaniji nikad nismo željeli okruženje u kojem zaposlenici mogu imati uvid u privatnu komunikaciju, tako da je zaista važno koristiti tehnologiju.”

Facebook je i prije surađivao s policijom i pomagao u istragama. U travnju ove godine uredu policije u Bostonu poslani su podaci koji su se nalazili na Zidu (Wall), uključujući i sve fotografije te pristupni mail i lozinku za spajanje na Facebook, osobe osumnjičene za ubojstvo.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika