Kalesija Online :: Sajt kalesijske raje
Trenutno niste prijavljeni...
Citam danas na portalu TIP.ba kolumnu Frenkija:
Frenkie: Kalesijski zvuči
http://www.tip.ba/2010/07/26/frenkie-kalesijski-zvuci/
naivno sam vjerovao da mi ”alternativci” možemo parirati ”izvorno narodnim kraljevima koride i dijaspore”
i kontam nesto kako se slika Kalesije u javnosti i putem medija nije mnogo promjenila od vremena prije rata.
Nekada smo bili sinonim za izvornu muziku, zaostalost, kazu jedna od najsiromasnih opcina u Jugi, i to zbog nasih crnih legija, zelenog kadra, i drugih koji su se borili i protiv cetnika i protiv partizana.
Probao sam onako da malo pretrazim arhivu raznih medija, portala i nadjoh samo vijesti crnoj hronici, pokusajima ubistva, razno raznim svadjama, ovaj ubo ovog, tuca ovde onde, ili u zadnje vrijeme o poplavama, itd itd.
Rijetko kad se moze procitati dobra vijest.
Dali je ono cakija, sargija, rakija jos uvijek sinonim za Kalesiju, ili je ipak doslo do nekih promjena u zadnjih 20 godina?
Kako promjeniti sliku Kalesije u BiH?
Jock tu!
procitah ja izlaganje gsp. Hamidovica alijas Frenki na onom portalu i moram priznat dio koji se odnosi na ponasanje, kako on rece "krkanluk" i kakvih jos sve ispada od strane vecine nasih ljudi tamo, dosta realistican i tu mi jasan i opravdan njegov stav, razumljivo je i sasvim opravdano ako se neki stide reci da su iz iste zemlje kao gore navedeni, kao i izlaganje o vrijednostima samog grada Beca-Wiena pomalo i poucno za laike... ali drugi dio vezan za Kalesiju mu je pun nekih kritika, predrasuda i omalovazavanje drugih ljudi samo zato sto se razlikuju u muzickoj orijentaciji od njega... mozda je nekad davno bilo ali ja sam generacija koja je zavrsila srednju skolu u onom ruznom periodu, ratu, i koliko poznajem svoj grad i ljude u njemu, sinonim sigurno nije cakija, sargija i rakija... ako ja nisam sta propustio, prema tome porucio bih gsp. "Ako ne mozes podnijet sto kalesijski zvuci putuju vise puta od tebe u inozemstvo na nastupe i sto okupljaju na tim istim nastupima vise judi od tebe, tvoj problem" to i nije bas uvijek do kulture posjetilaca nego do izvodjaca i nacina interpretacije te iste umjetnosti koju muzicari zastupaju" a kad i malo bolje razmislim muzicka orijentacija koju zastupa Frenki osim opjevavanja svakakvih grozota ulicarskim nacinom izrazavanja i nema neki smisao za budjenje socijlne svijesti kod mladih...
Jock tu!
Muzika masama otvara nove puteve i naizgled obasjava prošle. Muzika nas vodi u nepoznato poput svake umjetnosti. Njena konačna svrha je na kraju. Umjetnički vrijedna muzika ima boljki, teški su njeni znaci prepoznavanja. Teška je njena lingvistika.
Kako mi u Kalesiji i van nje dozivljavamo muziku imao sam prilike vidjeti na raznoraznim mjestima.Sta osjecate kad odete na koncert turbo folk zvijezde pa ona pocne pjevati jelen trci popolju nosi papagaja(dj krmak)okrenete se i pogledate kako mu dobacuju to kralju najbolji si,Pa onda vidimo nekoliko likova koji piju pive i guzvaju s drugima jer je to sad neki fazon i tako se fura,pa to sve lijepo zavrsi sa posjekotinama drugih koji nisu ni krivi ni duzni,a jednosavno se tu zadesili.Hoceli se ikada ovakav mentalitet promjeniti i sta slijedi poslije kad neko strada a bilo je slucajeva i to onih najgorih.Koga treba kriviti za sve ovo????Turbo folk muzika ocito u vecini pjesama a pogotovo na video spotovima poziva na sex(Afrika),kriminal u pjesmama i uz sve to dobijamo za sliku lose odjevene pjevacice.Zar to nije cisti kic.Termin turbo-folk prvi je upotrebio pjevač Rambo Amadeus a kako on sam definiše : „turbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih ukusa i mirisa vezanih u jednu zvučnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najšire ukuse, najniže strasti.Zar kad odemo na neki recimo techno pary prije toga se moramo nakljukati tabletama da nam bude dobro????????Pa se recimo i tu guzva jer ocito pojedini koji to rade poslije konzumiranja (ne)znaju gdje se nalaze??????
Moje pitanje glasi dali moze bolje od ovoga i cemu sve ovo vodi na kraju.
Jock tu!
s obzirom da je Jugo generacija iz naj ljepseg doba nase Kalesije a zakorjeli multi Bosanac, trazim njegovo misljenje o sinonimu "rakija, cakija i sargija" koja se, htjeli mi to ili ne, namece svima koji su iz Kalesije, pa cak i onima koji nemaju pojma sta znace ove tri rijeci u jednom sklopu, ne pravedno i pomalo tuzno, zar ne...
Jock tu!