NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija obilježili godišnjicu smrti velikana bh. književnosti (FOTO)

| 14. Septembra 2012.
19:08
Kalesija Online

Bosna nije rodila darovitijeg književnika od Nedžada Ibrišimovića.

U povodu prve godišnjice smrti velikana bosanskohercegovačke književnosti akademika Nedžada Ibrišimovića, JU Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija raspisali su konkurs za izradu panoa posvećenog Nedžadu Ibrišimoviću. Na konkursu su učestvovale sve škole sa područja općine Kalesija.  Žiri u sastavu: Mehmed Hodžić, direktor Gradske biblioteke,  Nermin Bukvar, predsjednik BZK Preporod, i diplomirana novinarka Amela Delić,  prvu nagradu je dodijelio OŠ Rainci Gornji.
Drugo mjesto bila je OŠ Kalesija, a treće OŠ Vukovije. Pobjedničku ekipu OŠ Rainci Gornji, uz nastavnicu bosanskog jezika Amiru Gutić, činili su učenici: Amina Pilavdžić, Adin Suljkanović, Elma Imamović i Elma Hasanović.
– Prezadovoljni smo onim što su učenici uradili i prezentirali. Obezbijedili smo im i skromne nagrade. Nedžad Ibrišimović je bio naš čest gost u Kalesiji, dolazio je i na prvu kulturnu manifestaciju „Ikre“ 1996. godine,  i mi se osjećamo obaveznim da obilježimo ovaj datum, kazao je Mehmed Hodžić, direktor Gradske biblioteke.

Amela Delić je učenicima OŠ Kalesija govorila o liku i umjetničkom djelu Nedžada Ibrišimovića.
Predstavljajući svoje panoe, učenici su podsjetili i na riječi Abdulaha Sidrana o Nedžadu Ibrišimoviću.
– Da mi je Nedžadov talenat, ja ništa ispod Nobela ne bih pikao. Bosna nije rodila darovitijeg književnika od Nedžada Ibrišimovića. Već od prvih radova vidjelo se da se radi o beskrajno posebnom individualnom talentu. Roman ‘Ugursuz’ već je bio književna senzacija, nakon čega slijedi cijelo desetljeće Ibrišimovićeve opsesije likom i djelom Huseina-kapetana Gradaščevića. Roman ‘Vječnik’, zajedno s ‘El-Hidrovom knjigom’, njegovo su životno djelo, govorio je Sidran o Ibrišimoviću.

U Kalesiji je pokrenuta i inicijativa da Gradska biblioteka Kalesije dobije naziv po ovom književnom velikanu. Inicijativa bi trebala biti realizirana nakon sprovedene javne rasprave kako zahtjeva procedura pri promjeni naziva javnih ustanova.

F. Sinanović

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme