NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Isplata dječijeg doplatka u TK ide po predviđenom planu, uskoro i povećanje sredstava za ove porodice

| 26. Septembra 2011.
16:25
Kalesija Online


Kako prenosi RTV Slon, isplata dječijeg doplatka na području Tuzlanskog kantona za sada teče dobrom dinamikom. Naime, prije nekoliko dana uplaćen je dječiji doplatak za avgust, a ovih dana se očekuje i uplata za septembar.

Preko devetnaest hiljada djece sa područja Tuzlanskog kantona u ovoj godini je ostvarilo pravo na dječiji doplatak. Iako su sredstva neznatna, ipak to roditeljima prema mišljenju ministra Seada Hasića mnogo znači. U narednom periodu u planu ovog ministarstva je i povećanje broja korisnika, ali i povećanje sredstava za ove porodice. Za ovu godinu su predviđena sredstva od šest miliona KM, dok se naredne godine očekuje povećanje budžeta za ovu populaciju.

“Dakle kad sam ja stupio na ministarsku funkciju, dječiji doplatak je stavljen kao prioritet Vlade TK i tako se i isplaćuje, što mi je drago”, rekao je ministar za rad i socijalnu politiku TK Sead Hasić.

Zbog nedostatka sredstava dječiji doplatak se isplaćuje za sada samo djeci čiji roditelji nisu zaposleni, međutim u ministarstvu se ozbiljno razmišlja o tome da se doplatak isplaćuje svoj djeci ali da za to trebaju dodatna sredstva. U proceduri je i Zakon o socijalnoj zaštiti u kome je predviđeno da pravo na dječiji doplatak imaju sva djeca gdje prihod po članu domaćinstva ne prelazi 10 posto od prosječne plate u Federaciji BiH.

“Mi svaki mjesec imamo povećanje broja djece u odnosu na januar kada se startalo sa isplatama, što znači da je porastao interes za dječiji doplatak ili ipak imamo povećanje nataliteta”, zaključio je Hasić.

U narednom mjesecu u svijetu se obilježava i dječija nedjelja, a resorno ministarstvo će kroz različite programe ukazati na probleme s kojima se susreće najmlađa populacija. Naime, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti u FBiH u toku oktobra većina firmi i preduzeća od prodatih karti, javnih ustanova, predstava, ali i doprinosa dužne su uplatiti određen procenat za zaštitu djece. Od ovih prihoda, Hasić očekuje da će samo u Tuzlanskom kantonu biti uplaćeno oko 500 hiljada KM, što će značiti i veća sredstva za potrebe djece i udruženja koja se bave zaštitom istih.

Komentari

Kategorija: Vi pitate