NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Premijer Erdogan doputovao u posjetu BiH

| 14. Septembra 2012.
16:46
Kalesija Online

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, doputovao je danas oko 16 sati u Sarajevo, gdje je planirano da se zadrži do subote uvečer kako bi obavio niz sastanaka sa domaćim zvaničnicima, ali i prisustvovao ceremoniji dodjele nagrade “Isa-beg Ishaković”, koja će mu ove godine biti dodijeljena.

Premijera Erdogana, koji je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao sa delegacijom ministara u Vladi Republike Turske, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao je ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

Brojnu delegaciju, koja turskog premijera Erdogana prati u posjeti Bosni i Hercegovini, čine zamjenik premijera Bekir Bozdag, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, ministar ekonomije Zafer Caglayan, ministar odbrane Ismet Yilmaz, ministar za energetiku i prirodne resurse Taner Yildiz, ministar pomorstva, saobraćaja i komunikacija Binali Yildirim, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik, te supruga premijera Erdogana Emine Erdogan.
Premijer Erdogan će se večeras sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, te članovima državnog Predsjedništva Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Turski lider će se u subotu sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, s kojim će održati i zajedničku konferenciju za medije.
Planirano je da tokom dana Erdogan održi predavanje za studente Univerziteta u Sarajevu i posjeti Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji su osnovali turski biznismeni i dobrotvori, gdje će prisustvovati i izložbi fotografija u zajedničkoj organizaciji agencije Anadolija (AA) i Muzeja „Alija Izetbegović“.
Najavljeno je da će u dvorištu Careve džamije, turski premijer obići mezar osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića, a na svečanosti u Narodnom pozorištu Erdoganu će, povodom 550. godišnjice osnivanja Sarajeva, biti dodijeljena nagrada „Isa-beg Ishaković“ za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Turski premijer će u subotu, u kasnim večernjim satima, napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme